hari ini kembali ke Limbang

actually smlm, sbb dah pkul 12 lebih dan arini dah masuk 12/09/2011..

thanks to Ganu n Kodeng sbb hantar aku pagi2 buta ke LCCT...kodeng hanya berkain pelikat ke LCCT cukup menyentuh perasaan ku...apepun, jasa korg ku kenang...thanks a lot friends...

perjalanan ke Limbang melalui Brunei memberikan pengalaman baru...Bandar Sri Begawan, namanya indah...tp Kuala Lumpur lg indah...apetah lg putrajaya..he2...namun kampungku Jengka Pahang tetap lg indah berbanding tmpt lain..ha2..
sedikit sebanyak gambar sewaktu perjalanan smlm...


bas di terminal Bandar Sri Begawan...x leh lawan rapid KL & on hoop hip hop (bnde ape ntah bus yg bole naik atas bumbung tu..)

Sedikit tension atas bus tersebut yg x berekon...1 dollar dr Bandar Sri Begawan ke Kuala Lurah...(taxi airport ke bandar 25 dollar lebih kurang rm65...padahal dalam 10-20km je rasa)

CIQ Kuala Lurah bersempadan dengan Limbang....

Perjalanan ke Limbang ini adalah tampa perasaan...hatiku di Semenanjung...fikiranku juga di Semenanjung...separuh darinya ke arah kakak ku... selalu bayangkan semua ini mimpi...hu2. Kak Mun! tabahlah, semoga cepat sembuh...aminnn....aminnnn....aminnn ya rabbal alaminnn....

entry ini sedikit sedih....sbb aku mmg sedih....hu2..
sekian...;'(


Merong Mahawangsa bin..bin..Alexender deGreat..

eh...ada lg blog ni..;P

Diriwayatkan sebuah kisah...
pada purnama Febuari yang dinanti-nanti,
3 anak muda berani diri, berkorban masa menyelusiri manusia2 di kota besi, ke pavilion tempat yang ditujui. Tanpa mereka sedari, kertelewatan masa hampir-hampir menggugat niat dihati. Namun, takdir masih menyebelahi, tiket ditempah masih di kaunter dan belum dimiliki.
Setelah matahari hampir menyinsingkan diri...bermulalah pertunjukkan pujangga...hikayat merong mahawangsa cerita yang akan diselami~~~

Dipendekkan cerita...3 anak muda berpuas hati...beginilah cerita melayu yang perlu diekpresi.
pantun si bonda merong gagal diingati, tatapi ayat kemawas durjana mudah pula lidah mereka ulangi...huh.

Adapun ayat-ayat pujangga sangat seronok didengari...ayat ini paling hamba gemari...

'Sekalian suku,
Dengarlah kata-kataku.
Sudah banyak purnama, Taji Geruda menconteng arang di muka kita.
Memarutkan hati, mencantas tangan dan kaki.
Ya hamba raja kamu semua tapi untuk hari ini hamba serupa macam tuan hamba semua.
Darah yang mengalir sama merahnya sama pekatnya, kita bernafas angin yang sama.
Bumi yang kini dipijak, langit yang kita junjung, semuanya hak kita dan anak cucu kita.
Hari ini mungkin ada yang takkan kembali, ramai, atau mungkin semua sekali akan rebah ke bumi.
Tapi apa gunanya hidup lama kalau tidak bebas dan merdeka dari porak peranda Geruda?
Sampai bila anak dara dan teruna kita mahu dijadikan mangsa rakusnya lanun celaka?
Ya kita berjuang akan merampas tunangannya Putera dari Rom ini, tapi bukan itu sahaja sebabnya.
Kita juga akan merampas maruah kita.
Daulatnya Langkasuka, bukan sahaja daulat hamba, tapi daulat tanah kita semua.
Hamba lebih rela mati dari hidup sebagai abdi, hamba kepada ketakutan dan keganasan binatang-binatang itu.
Demi maruah dan kesejahteraan negara kita, marilah bersama kita tebas petualang bangsa.
SERANGGGG!!!!!

sekian
Merong Mahawangsa

29 minit sblm 1 Mei...

assalamualaikum..

x menulis lg bulan april ni...hu2..
FYI, sy kat Johor...x pasal2 kena ikut program komuniti kat sini...
bawak adik2 yg nak jd PC and ada sikit yg calon JAKSA...
dah la duk rmah family angkat (family angkat pengerusi jawatankuasa penduduk tu...anak angkat je die amik 7 org)...tp sy pakcik n makcik je...sbb sy bukan peserta OK...
sy cuma pemantau dan selaku fasilitator..ha2..ha2..ha2...

OTW, tido je...bila tersedar rasa macam kenal je jalan yg sedang dilalui bas yg sy naiki...
hah....alangkah terkejutnya....rupanya itu adalah kawasan kg abah n mak sy...kg sy jugak la kan..
wahhaaa....pilu giler...sempat tgk bumbung rumah Embah (dlm BM nenek) mak n abah...rumah pakcik n makcik...sy tidak pulang ke situ sejak form 4...there was 8 years ago....hu2...pilu2...
tetapi, walau sy jarang balik...kami akan bertemu bila ada majlis2 kawen sepupu sepapat...
cuma x balik kg je...x lah rasa serba salah sgt...ha2...
so, nnt ada masa lapang nak balik kg la...

esk sy ada program ngan org kg...bosan xde sini...tp tetap rasa bosan...nasib baik sy bawak laptop.
eh...kenapa tetiba guna kata ganti diri saya ni....hu2..

done...lg 10 minit pkul 12...x nak la semak2...terus publish jer...ha2..

mari berdoa sambil berpuisi untuk jatuh hati...

assalamualaikum pembuka bicara,
khas untuk geng2 yang sudi baca,

arini panas, tp hujan pertanyaan mengenai pandangan lelaki terhadap 'cinta' turun dengan lebat... nasib baik g forum Ustaz Hasrizal Abdul Jamil tempoh hari...ada gak point2 nak jawab...x lah buta sgt...ha2..[bangga giler dpt gi forum die...sblm ni x kenal pun..ha2]...
ape intipati forum die...
ermmm...

1 - cinta, jgn dilayan mahupun dilawan...die akan membinasakan...guide die baik2...pasangan yang saling ikhlas bercinta dan menyintai [..jiwang la...(mcm pernah dgr je ayat ni..huh)] tiada masalah untuk memandu perasaan ini...dan kite sedar, ape yang penting di sini adalah konsep 'ikhlas'...cmner nak ikhlas adik2...salah satunye, kite kene 'faham'...'salah faham' x nak....

2 - lebih baik kita menjadi dari mencari...ungkapan ini ditujukan lebih kepada student yang gatal nak bercinta time2 kat U...u must be prepare yourself in university with the knowledges, rise up your skill, kompetensi generik [dinilai melalui SPKG]...senang cite fokus belajar je la kat u ni, x yah sibuk2 nak bercinta....ada faham...

3 - kenangan terindah dan terhalal....ni part paling best Ustaz Hasrizal cite...untuk pasangan yang telah berkahwin...anda perlu ada satu KENANGAN PALING INDAH DAN HALAL...kerana apabila satu pasangan ini berhadapan dengan masalah, kenangan ini akan menjadi tangan ajaib merungkai segala permasalahan... kenangan terindah ni bole jugak dipraktikan oleh pasangan bercinta...tp hati2, jgn biarkan ianya hanya kenangan terindah, tapi tidak halal..nauzubillah..

3 point cukup ar...soalan exam pun slalu mintak 3 point je....apepun ni adalah satu video yang merupakan tajuk sebenar post kali nih...


video

aminnn ya rabbal alaminn....

Throw up your arms Into the sky.....

cerita bola...
Baru balik men futsal di segambut...
this time, i had scored triple hattrick...giler ar...ha2..
puas hati dapat sepak sana, sepak sini...wat skill2 menarik yang mengkelamkabutkan pihak lawan...fuhyooo..tetapi, hidup umpama roda...apabila balik, motor ku rosak btol2 di BP sebelah court futsal segambut...setalah gagal memulihkannya...terpaksa tunda hingga ke K3...sabo je la...
and the think come back....did i need calling for CCR..???

cerita kerja...
Rakan sejawat sedang dalam situasi kurang tenteram...kesian die. Subjek kami banyak jugak yang clash...ermmm. Rasanya priority mmg kepada science fund...tp die jugak telah banyak berkorban untuk science fund...terima kasih, jasamu dihargai dan dikenang. Cuma aku sendiri blom berkesempatan berkorban untuk GUP die...sori sangat2...InsyaAllah, if ada kelapangan aku akan tolong...bertabahlah...bertabahlah...dan berdoalah...percayalah bahawa kesukaran ini akan melakar senyuman diwajahmu pada suatu ketika nanti...[giler lah nan]

ade bayak lg cerita...tp x nak cerita semua...bukan ramai org baca pun...hu2..
apepun...ni adalah video yg aku cuba apply td [cuba je..ha2]...tgk lah...


video

p/s : semoga individu yang sudah bawa kereta baru ke tempat kerja dapat memandu dengan baik dan penuh keyakinan...jgn takut2.. drive mcm biasa...semoga dapat memandu dengan berhemah...aminnn..
ingatlah orang yang tersayang [hopefully, i'm one of them]

keraNA dirimu saNgat berharga....

kerana apa dirimu sangat berharga...?
because they are play a big role in our study...
When she told me the news, i know she is in tension and sad...so am i...hu2... No matter what, we should be relax n calm (cool giler...padahal bengang). May be, we have been stabbed...we search for fast recovery...i believe we have...peace!!!

kerana apa dirimu sangat berharga...?
because u are the one who i love (nak jiwang plak la...ha2). Sometime i feel i only clap with one hand...hu2...but it sometime and long time ago...ha2...(jujur giler ar). Now i'm sure we are clap our hand together...(x dpt ingt nama permainan yg tepuk2 tgn 2 org tu...kecewa).

kerana apa dirimu sangat berharga...?
because u are my family...i can't find other if i lost them...but i'm confuse why i so lazy to back to home to meet them...hu2..may be i'm busy (alasan org malas)

kerana apa dirimu sangat berharga...?
because u are Rasul and messenger to all people...
actually, 'kerana dirimu sangat berharga' is theme for incoming Maulidur Rasul...
As we know, he is greatest person until end of this world and forever...
His akhlak and the way his settle problems was very nice...i would like to know more about sirah Rasullullah S.A.W...he is my idol...(x caya tny ley)

mcm x best je if post penuh dgn ayat je...
oleh itu, dari folder evergreen video dalam laptop eScience fund...terimalah....

video

Selamat menyambut Maulidur Rasul 1431H...

kelakar btol la...

ermmm...x tau knape tgk video ni rasa mcm nak tersengih...giler ke...ha2..
tp, serius rasa mcm kelakar..ha2...tp x tau kat mane kelakarnyer....klakar la...budak2 nyanyi mmg kelakar kan...ha2..terimalah....ainnn...

video

jika video ini berjaya diupload...ini adalah pencapaian terbaru broadband celcom termurah aku...thanks celcom...